Foto Srbija forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PrijemLatest imagesRegistruj sePristupi

format fotografije

Ići dole 
4 posters
AutorPoruka
gusar
Gost

format fotografije Empty
PočaljiNaslov: format fotografije   format fotografije I_icon_minitime29/12/2010, 12:11

Koji faktori utichu na format fotografije, u smislu kvaliteta slike na velikim formatima?
Nazad na vrh Ići dole
Dragan
Moderator
Dragan

Broj postova : 161
Na forumu od : 25.01.2010

format fotografije Empty
PočaljiNaslov: Re: format fotografije   format fotografije I_icon_minitime29/12/2010, 22:15

ufff.. sta si ti u stvari pitao?

Na fizicku velicinu printa ne utice nista, stampas/povecavas kako hoces (kako mogu u radnji).

Na kvalitet slike bilo kog formata utice sve. Objektiv, velicina i kvalitet filma/senzora, vestina fotografa, kvalitet stampaca/aparata za povecavanje.

Povecavanjem zeljenog formata izradjenje slike, naravno, svaka nesavrsenost se mnogo bolje vidi.

P.S. Registruj se Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Strahinja
FS član

Broj postova : 2
Na forumu od : 28.12.2010

format fotografije Empty
PočaljiNaslov: Re: format fotografije   format fotografije I_icon_minitime29/12/2010, 22:56

Znachi sve zivo, hvala na odgovoru. Mislio sam da samo neki faktori odluchuju o tome do kog formata cje fotografija imati dobar kvalitet. Sad mi je josh zanimljivije=]

PS: Ja se bio registrovao, ali ne znam zashto mi do sad nije palo na pamet da kliknem, gore desno, na on=]
Nazad na vrh Ići dole
fetus
Moderator
fetus

Broj postova : 769
Na forumu od : 14.01.2010
Godine : 50

format fotografije Empty
PočaljiNaslov: Re: format fotografije   format fotografije I_icon_minitime29/12/2010, 23:15

svi faktori uticu na kvalitet slike,a samo velicina negativa(posto je ovo analogno cose),odredjuje velicinu printa.ali do formata 50x60 sa lajke (135mm film) ispada sasvim solidno.
Nazad na vrh Ići dole
Dragan
Moderator
Dragan

Broj postova : 161
Na forumu od : 25.01.2010

format fotografije Empty
PočaljiNaslov: Re: format fotografije   format fotografije I_icon_minitime30/12/2010, 04:04

fetus ::
svi faktori uticu na kvalitet slike,a samo velicina negativa(posto je ovo analogno cose),odredjuje velicinu printa.ali do formata 50x60 sa lajke (135mm film) ispada sasvim solidno.

hmmmm... zar velicinu printa ne odredjuje aparat za povecavanje?

I kodakov 110 se moze povecati na koliko god hoces, zar ne? Druga stvar sto ce to biti skrnavo.
Nazad na vrh Ići dole
fetus
Moderator
fetus

format fotografije Empty
PočaljiNaslov: Re: format fotografije   format fotografije I_icon_minitime30/12/2010, 07:46

lose sam se izrazio.
naravno da se sve moze povecati na bilo koju velicinu,i da to zavisi od aparata za povecavanje.
vise sam mislio o kvalitetnom printu,i koliko velicina negativa utice na povecanje.
ako se pravi 50x60 sa lajke,to je sasvim ok.ali ako se pravi sa 6x6,to je jos okejije,a da ne pricam sa 9x12 negativa.isto tako,50x60 je neka granica za lajku,da bude sasvim kvalitetno,a sa vecih negativa idu glat i metarska povecanja.
ima tu jos dosta varijanti,ali ja mislim da bi ovo i prvo draganovo moglo biti odgovor na postavljeno pitanje
Nazad na vrh Ići dole
nemanja.mirkovic
FS veteran
nemanja.mirkovic

Broj postova : 321
Na forumu od : 29.08.2010
Godine : 42

format fotografije Empty
PočaljiNaslov: Re: format fotografije   format fotografije I_icon_minitime8/12/2012, 22:16

Fetuse, preko 50x60 za lajku problem postaje zrno, oštrina, nešto drugo ili sve po malo?
Jesi radio 50x60 sa hp5 ili je to rezervisano za manje osetljive filmove?
30x40 hp5 d76 nema problema?

Usput, kod nas je stara ekipa pre par desetina godina napravila fotografiju 8 metara duzine.
Stajala je u hotelu ,,Moravica" u Ivanjici. Ja je se ne sećam, ali po priči ljudi bila je impresivna. Ono što me boli je što su je privatizacijom bacili...
Nazad na vrh Ići dole
fetus
Moderator
fetus

format fotografije Empty
PočaljiNaslov: Re: format fotografije   format fotografije I_icon_minitime9/12/2012, 22:32

da,steta za tu fotku.
ja sam pravio 50x60 sa hp5 i meni nije smetalo zrno.preko toga postaje sve po malo problem,ako je osetljiviji film.mozda bi sa 50 asa i bilo ostro,nisam probao.
50x60 je nekako ogranicenje i najveci format zato sto posle njega ideu samo metarske rolne,a nisam bas cuo da je neko radio recimo 60x80,vec se odma zvekne na metar,pa sta bude.a mozda bi i 60x80 bila jos dobra.
jednom sam gledao izlozbu(a bas sam bio klinac,jedno 12 godina) sportske fotografije na metarska povecanja,zrno ko moja glava(malte ne).
eto sve se moze,zavisi sta se hoce.
Nazad na vrh Ići dole
nemanja.mirkovic
FS veteran
nemanja.mirkovic

Broj postova : 321
Na forumu od : 29.08.2010
Godine : 42

format fotografije Empty
PočaljiNaslov: Re: format fotografije   format fotografije I_icon_minitime10/12/2012, 03:32

Uh sportsku su 99% radili sa 800 asa i ako je fudbal 300mm tele, tako da je verovatno vrisnulo na 1m Smile
Iskreno sam iznenađen da hp5 može na 50x60. A i za zrno si u pravu, svi beže od njega, novi filmovi liče na digitalu a zar lepota filma nije i u zrnu?
Ja baš razmišljam da probam hp5 u rodinalu da napravim žestoko zrno koje podseća na stare novinske fotografije. Možda nije za sve prefinjene ženske portrete ali za ulicu i još mnogo toga...
Likovi koji fotkaju aktove dodaju zrno u PS-u Smile

Što ti kazes, možda bi neki film od 20-50 asa pobedio i na metar. Ko se odluci za pejzaze ili arhitekturu... Jednom u životu... brrrrrrr...
Coolenough-a i mene brine kakav je adox od 20 asa Smile
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

format fotografije Empty
PočaljiNaslov: Re: format fotografije   format fotografije I_icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

format fotografije
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Teorija fotografije