Foto Srbija forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PrijemLatest imagesRegistruj sePristupi

Problem sa objektivom

Ići dole 
2 posters
AutorPoruka
NIKOLAPGBD
FS član

Broj postova : 9
Na forumu od : 18.01.2011

Problem sa objektivom Empty
PočaljiNaslov: Problem sa objektivom   Problem sa objektivom I_icon_minitime18/1/2011, 09:58

Pozdarv svima.
Imam sledeci problem, radio sam nesto kratko sa sony A600, koji ima objektv sony 18-60mm f3.5-4.5, i objektiv se poremetio, problem je u tome sto nece da izostrava, nece ni manuelni ni automatski fokus, zum radi kako treba, ali ostaje problem sa fokusom. Kad stavim neki drugi objektvi sve je u redu,medjutim cim vratim ovaj ukljucim aparat zacujem zujanje koje se prekine naKON 5-6 sekundi, kad pogledam kroz zuher uvjek stoji MF bez obzira da li je prekidac na A, C, M.. i kad pritisnem prekidac do pola ne desava se nista, tj ne izostrava, ne mogu cak ni prsten za manuelno da okrenem, a zum je u reduInteresuje me u cemu je problem (vjerovatno se socivo poremetilo usred tumbanja, nosio sam oko vrata ) da li se to moze popraviti i koliko bi to kostalo, da li mi mozete preporuciti neki servis, iz Crne gore sam.

Hvala
Nazad na vrh Ići dole
Ljuba
Moderator
Ljuba

Broj postova : 581
Na forumu od : 07.02.2010

PočaljiNaslov: Re: Problem sa objektivom   Problem sa objektivom I_icon_minitime18/1/2011, 10:49

Trebalo bi da na objektivu postoji prekidač AF-MF. Pogledaj na kom položaju stoji.
Nazad na vrh Ići dole
NIKOLAPGBD
FS član

PočaljiNaslov: Re: Problem sa objektivom   Problem sa objektivom I_icon_minitime18/1/2011, 12:48

Ljuba ::

Trebalo bi da na objektivu postoji prekidač AF-MF. Pogledaj na kom položaju stoji.

Pogledacu kad mi mi opet bude pri ruci, ali zar je moguce da je problem tako jednostavan. ako vec ima taj prekidac, a cini mi se da ovaj objektiv na sebi nema taj prekidac, zasto onda me mogu ni prsten za manuelno izostavanje da okrenem, da li je moguce da su se sociva poremetila ...
Nazad na vrh Ići dole
Ljuba
Moderator
Ljuba

PočaljiNaslov: Re: Problem sa objektivom   Problem sa objektivom I_icon_minitime18/1/2011, 19:31

Najčešći mehanički kvarovi nastaju usled ulaska prašine u objektiv. Moguće je da je nešto malo prošlo ispod prstena za fokus. Pomeranje ili oštećenje sočiva se drugačije manifestuje i dešava se tek ako je objektiv dosta jako udaren.
Nisam ukapirao pod kojim uslovima pokušavaš da manuelno okreneš fokus prsten. Jel' kad si na AF modu i dok držiš pritisnut okidač na prvom koraku? Tada radi motor i nateže AF prsten. U tom slučaju nije ni poželjno pokušavati ručno izoštravanje.

Nazad na vrh Ići dole
NIKOLAPGBD
FS član

PočaljiNaslov: Re: Problem sa objektivom   Problem sa objektivom I_icon_minitime18/1/2011, 22:50

Ljuba ::

Nisam ukapirao pod kojim uslovima pokušavaš da manuelno okreneš fokus prsten. Jel' kad si na AF modu i dok držiš pritisnut okidač na prvom koraku? Tada radi motor i nateže AF prsten. U tom slučaju nije ni poželjno pokušavati ručno izoštravanje.

E ovako, prsten za manuelno pokusavam da okrenem kad prebacim prekidac na aparatu na MF, prsten se pomjeri jedva dva milimetra, bez obzira u kom poluzaju stavim prekidac A,C,S,M, ne mogu da izostrim, ali ipak mogu da okinem normalno bez obzira sto je slika u potpunosti mutna. Mozda je crkao fokus, ili mozda treba samo ciscenje, ali ne vjerujem da je upala prasina kao sto si rekao jer se taj problem desio iznenada u sred rada aparata, mislim da nije mehanicki kvar u pitanju.
Nazad na vrh Ići dole
Ljuba
Moderator
Ljuba

PočaljiNaslov: Re: Problem sa objektivom   Problem sa objektivom I_icon_minitime19/1/2011, 04:22

Kvar je u svakom slučaju mehanički jer ne možeš da ukreneš prsten ni ručno. Fokus ne zavisi od toga na kom modu slikaš, modovi služe da se podešavaju druge stvari koje su potrebne da bi aparat mogao da napravi odgovarajući zapis.
Nema veze što se kvar desio u toku rada, to je posledica nekog problema koji je nastao ranije. U svakom slučaju mora da se otvori objektiv i odradi servis (mada ovime ništa pametno i stručno nisam rekao). Kvar može da bude i potpuno banalan, da se odvio neki od šrafova sa nosača prstena.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Problem sa objektivom   Problem sa objektivom I_icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Problem sa objektivom
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Problem sa Sigma objektivom
» Prodajem Asahi Pentax SP1000 sa TAKUMAR Super Multi coated objektivom 1:3.5/35 objektivom.
» Prodajem Asahi Pentax SP1000 sa TAKUMAR Super Multi coated objektivom 1:3.5/35 objektivom.
» Prodajem Nov Canon 550D sa objektivom 18-55 IS sa 2god gar. u kutiji
» Problem

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Foto Srbija forum :: Foto Srbija Cafe :: Fotografska oprema :: Objektivi-
Skoči na: