Foto Srbija forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PrijemLatest imagesRegistruj sePristupi

Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?

Ići dole 
+2
dzonihsv
Alexis Kaly Rose
6 posters
AutorPoruka
Alexis Kaly Rose
FS član
Alexis Kaly Rose

Broj postova : 25
Na forumu od : 16.01.2010
Godine : 29

Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? Empty
PočaljiNaslov: Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?   Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? I_icon_minitime10/8/2010, 07:08

ovo je jedan od problema sa kojima muku mucim od kako sam pocela da se zanimam fotografiom. naime, kad fotografisem, po danu ili predvece, fotografije bez blica sa malo vecim ISOm ili duzom ekspozicijom, dobijem skroz belo nebo iza objekta koji fotografisem. nekad je to nemoguce izbjeci jer nebo zaista i jeste belo od gustih oblaka, ali kad to nije slucaj, zanima me zasto aparat ne uhvati plavo nebo onako kako i jeste.

huh, malo sam zakomplikovala, nadam se da ste shvatili sta sam htela reci.

hvala unapred. =)
Nazad na vrh Ići dole
dzonihsv
Moderator
dzonihsv

Broj postova : 266
Na forumu od : 14.01.2010
Godine : 34

PočaljiNaslov: Re: Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?   Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? I_icon_minitime10/8/2010, 08:09

Koliko sam ja upućen oko te teme... to je do samog senzora i dinamike (boja). Ljudsko oko ima mnooogo veću dinamiku nego što ima aparat, pa zato ti vidiš sve potaman, dok aparat ''brljavi''. Sa boljim aparatom (čitaj: skupljim, kvalitetnijim... u 90% slučajeva dSLR-om) pregorelo nebo (a da zadržiš i detalje na zemlji) se donekle može eliminisati. Bilo to putem nekog polarizujućeg filtera ili bracketing-om (ovo ja ponekad koristim, primer ispod).

Bracketing: U principu, spajanje 3 ekspozicije u jednu.

Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? 3967179
Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? 3967182
Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? 3967181

A ovo je finalni proizvod (spojen u Photomatix-u, posle treba još biti i doteran u PS-u).

Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? 3967184

E sad, bracketing opciju ima slabo koji kompakt aparat (Canon kompakt aparati uz CHDK imaju tu mogućnost, kao što se da videti sa ovih fotki koje postavi').

U principu, sve zavisi od aparata. I ovde važi pravilo ''koliko para, toliko muzike''. Smile
Nazad na vrh Ići dole
http://www.panoramio.com/user/dzonihsv
Alexis Kaly Rose
FS član
Alexis Kaly Rose

PočaljiNaslov: Re: Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?   Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? I_icon_minitime10/8/2010, 09:06

hvala puno =)
moj aparat ima tu opciju, ali ja bih htela da postignem sve to na jednoj fotografiji. ocigledno malo teze...
uopste, kako se postize sto bolje nebo? mislim, da li je bolja duza ekspozicija, i kakvu ulogu tu igra iso?
Nazad na vrh Ići dole
dzonihsv
Moderator
dzonihsv

PočaljiNaslov: Re: Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?   Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? I_icon_minitime10/8/2010, 09:34

Koji aparat imaš? Čisto da znam, za dalju konverzaciju. Smile

ISO ti je osetljivost na svetlo koje ulazi u objektiv aparata (da se tako izrazim, za neke detaljnije i stručnije objašnjenje koristi Google). Ne znam da li si možda čitala neke knjige ili članke o fotografiji ali u njima sve to ima lepo objašnjeno, od toga kada je najbolje vreme za slikanje pa do samih tehnika fotografije). U principu, drži ISO na što manjem broju preko dana, a preko noći koriguj po potrebi.

Što se tiče pitanja za ''bolje nebo''... nema tu neke nauke. Ili skrati ekspoziciju, da aparat (tačnije senzor) uhvati manje svetla i dobićeš plavo nebo. Negativna strana je ta što će ti onda sve ono što nije nebo biti crno ili skoro crno. A zašto se to dešava? Zato jer je svetlost tokom najgoreg dela dana (negde od 11h do 17h) izuzetno jaka i dobar deo aparata muči muku sa dinamikom tokom tih sati. Zato svi fotografi savetuju fotkanje ujutru ili uveče kada svetlost (Sunce) nije tolikog intenziteta pa fotke izgledaju najlepše/najbolje/najkvalitetnije...

Takođe, dok sam pisao ovo, pade mi na pamet nešto. Znaš li šta je ekspozicija, blenda...? Ako nisi baš potkovana sa objašnjenjima šta su ti parametri, možda su ti zbog toga fotke pre ili podeksponirane.

PS: Pročitaj ovo sa linka dole, koristiće ti.
http://www.sk.rs/2004/11/skse01.html

Pade mi na pamet još nešto, postavi jednu fotku za koju misliš da ti nije dobra. Zajedno ćemo videti šta nije dobro i naći ćemo rešenje da se sledeći put ista ''greška'' ne ponovi. Smile
Nazad na vrh Ići dole
Alexis Kaly Rose
FS član
Alexis Kaly Rose

PočaljiNaslov: Re: Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?   Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? I_icon_minitime10/8/2010, 09:51

imam canon eos 350. dosta dobro se razumijem u teorju, znam te osnovne pojmove (iso, ekspozicija, blenda..) ali jos uvjek sam u fazi eksperimentisanja i pokusaja da dobijem fotografiju koja nesto vredi.

hvala mnogo na pomoci i trudu.

evo na primer ovakve situacije mi stvaraju problem:
Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? Img_5910

fotografija nije nekog kvaliteta, i ugao je los, ali je konkretan primjer situacije gde je nemoguce preslikati nebo sa druge fotografije, i zato zelim da izbjegnem toliko svetlu pozadinu...
Nazad na vrh Ići dole
dzonihsv
Moderator
dzonihsv

PočaljiNaslov: Re: Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?   Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? I_icon_minitime10/8/2010, 10:02

Pošto imaš dSLR, tebi bi najbolje rešenje bio neki filter. Koji tačno? Ne znam ni sam jer mi još uvek nisu bili potrebni, te će neko drugi izaći sa predlogom.
Nazad na vrh Ići dole
milosh_85
FS aktivan član
milosh_85

Broj postova : 36
Na forumu od : 10.06.2010
Godine : 39

PočaljiNaslov: Re: Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?   Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? I_icon_minitime31/8/2010, 07:30

@ Alexis Kaly Rose: ono sto tebe muci je prevelik dinamicki opseg scena koje hoces da fotografises. Prvo da malo objasnim zasto do toga dolazi pa cemo onda o prevazilazenju toga.

Dinamicki opseg predstavlja raspon tonova u nekoj fotografiji. Taj raspon se mjeri (izrazava) u "f-stops", stopama ili koracima svjetla (nisam bas siguran koji termin se kod nas koristi). Jedna stopa vise znaci duplo vise svjetla od prethodne, jedna nize znaci duplo manje svjetla od prethodne stope. To nema veze sa bojama u fotografiji, samo sa njihovom svjetlinom. Ako neku fot. u boji pretvoris u crno-bijelu, njen dinamicki raspon ce biti jednak rasponu izmedju najsvjetlijih i najtamnijih dijelova fotografije. Dinamicki opseg jeftinijih dslr aparata je oko 8-9 f stopa (to znaci da oni mogu snimiti sve tonove scene koja ima toliki din. opseg). Ako je din. opseg scene veci od din. opsega fotoaparata, doci ce do clippinga ili odsijecanja tonova (ili ce tamni tonovi biti potpuno crni, ili ce svjetli biti potpuno bijeli, kao tvoje nebo).

Scene sa velikim dinamickim opsegom se fotografisu ili uz pomoc filtera koji potamnjuju dio scene koji je presvjetao (mada to funkcionise samo za neke pejzaze) ili pomocu bracketing-a.
Bracketing je snimanje vise snimaka iste scene sa razlicitim podesavanjima ekspozicije, tako da su u tim snimcima dobro eksponirani svi vazni dijelovi scene (i svjetli i tamni). Onda se ti snimci kombinuju u jedan tokom obrade u racunaru.

Naravno da ni upotreba bracketing-a nije uvijek moguca (kod portreta ili drugih subjekata koji se krecu), tako da nam u tim situacijama preostaje samo da se mi krecemo i trazimo bolji kadar i ugao za fotografisanje (tako da nam presvijetlo nebo ne bude dio scene).

ISO trebas uvijek! drzati na najmanjoj vrijednosti, osim kad ga bas moras povecati. Povecavanjem ISO takodje smanjujes dinamicki raspon svog senzora.

Pozdrav
Nazad na vrh Ići dole
dghagi
Moderator
dghagi

Broj postova : 102
Na forumu od : 15.01.2010
Godine : 42

PočaljiNaslov: Re: Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?   Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? I_icon_minitime16/9/2010, 00:14

Alexis Kaly Rose ::
imam canon eos 350. dosta dobro se razumijem u teorju, znam te osnovne pojmove (iso, ekspozicija, blenda..) ali jos uvjek sam u fazi eksperimentisanja i pokusaja da dobijem fotografiju koja nesto vredi.

hvala mnogo na pomoci i trudu.

evo na primer ovakve situacije mi stvaraju problem:
Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? Img_5910

fotografija nije nekog kvaliteta, i ugao je los, ali je konkretan primjer situacije gde je nemoguce preslikati nebo sa druge fotografije, i zato zelim da izbjegnem toliko svetlu pozadinu...

Drugim (prostijim) rečima, kada je u kadru velika razlika u osvetljenju između najsvetlijih i najtamnijih delova, nemoguće je da jednim snimkom budu pravilno eksponirani svi delovi. Na primer, ako skratiš vreme ekspozicije nebo će biti pravilno eksponirano, tj. biće plave boje sa belim oblacima ali će delovi u senci biti previše tamni i obratno, produžiš li ekspoziciju senke će biti ok a nebo će izgoreti. Najbolje da izbegavaš takve scene ako već ne planiraš bracketing ili upotrebu filtera. Takođe, u nekim slučajevima će ti dobro doći ugrađeni blic i opcija fill-in. U tom slučaju se ekspozicija automatski smanjuje a senke će ti osvetliti blic, npr. portret koji se nalazi u kontra-svetlu, između tvog objektiva i sunca.
Svakako, neko je već pominjao, treba izbegavati fotografisanje po jakom suncu i kombinaciji senka-jako sunce, tu će se aparat uvek buniti. Najbolja je blaža senka od oblaka i difuzni izvor svetla.
Nazad na vrh Ići dole
http://dejanovicgallery.com
milosh_85
FS aktivan član
milosh_85

Broj postova : 36
Na forumu od : 10.06.2010
Godine : 39

PočaljiNaslov: Re: Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?   Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? I_icon_minitime3/10/2010, 07:16

Tako je, potpuno sam zaboravio na mogucnost koristenja fill flash-a. lol!
Nazad na vrh Ići dole
welja012
FS član
welja012

Broj postova : 12
Na forumu od : 30.12.2010

PočaljiNaslov: :))   Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? I_icon_minitime30/12/2010, 22:06

Znaci, mnogo vam hvala, sve sam ovo procitao, i jako mi je korisno jer sam jos uvek amater... Smile) Jos jednom hvala... Very Happy
Nazad na vrh Ići dole
Stefi Nis
FS aktivan član
Stefi Nis

Broj postova : 50
Na forumu od : 03.04.2012
Godine : 27

PočaljiNaslov: Re: Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?   Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? I_icon_minitime9/8/2012, 08:56

http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/cokin-p121f-gradual-neutral-grey-g2-full-nd8-135.html
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?   Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije? I_icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Kako izbeci potpuno belo nebo u pozadini fotografije?
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» Nebo
» Crno i belo, a zeleno
» Crno-belo, crveno
» Kako ste saznali za FS forum?
» M42 - kako to gordo zvuči

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Foto Srbija forum :: Foto Srbija Cafe :: Pomoć početnicima u fotografiji-
Skoči na: