fetus Moderator
Broj postova : 769 Na forumu od : 14.01.2010 Godine : 50 Lokacija : novi sad
| Naslov: obrada fotografija pre postavljanja 25/5/2010, 21:06 | |
| nadam se da sam otvorio temu na dobrom mestu. naime, licno sam postavio dosta fotografija na forum bez obrade i ustanovio sam da je to greska. i kolore i crno bele.kod kolora nisam radio skoro nista(na retkima jesam), a na crno belim nisam odsecao viskove.problem je u tome sto samim postavljanjem fotki mi afirmisemo sebe, te i one treba da budu prikazane u pravom svetlu. sve ovo vise pisem zbog sebe i da kazem pocetnika, posto ima dosta postavljenih fotki koje su obradjene. ono sto treba znati je da kod digitalnih snimaka, posebno sa malo boljih aparata, sam snimak nije kraj, i nije, da kazem, original. on predstavlja nesto kao negativ kod analogne fotografije. kao sto kod analogne mora da se ide u mracnu komoru da bi se dobio krajnji proizvod, tako kod digitalne mora da se koristo ps da bi se dobilo ono sto smo zeleli da dobijemo. to je zato sto digitalni snimak daje u manjoj ili vecij meri(zavisi od kvaliteta aparata, tzv idijoti su vec namesteni da daju "lepse" snimke sa malom mogucnoscu obrade, a dslr daju prosecno osvetljene snimke koji prakticno zahtevaju obradu) trazi obradu. pri tom, nisam ni veliki poznavalac a ni ljubitelj ps-a, ali neke osnove znam. jednostavno pricam o alatci ctrl+l, mozda ctrl+b ako treba boje i to je to. i da, mozda malo izostravanja. nekako kontam da je snimak vec uhvacen kakav treba da bude, pa nema potrebe za kropovanjem i ostalim stvarima. ali moze i to ako bas zatreba, ali to je vec kompozicija a ne tehnika. i da ne duzim dalje evo jedan primer. snimak nije nista posebno, ali je dobar primer za osnovnu obradu. nadam se da ce ovo nekom pomoci. pre obrade posle obrade | |
|
begbie86 Admin
Broj postova : 714 Na forumu od : 14.01.2010 Godine : 38 Lokacija : Aleksinac/Niš
| Naslov: Re: obrada fotografija pre postavljanja 26/5/2010, 12:30 | |
| Potpuno se slažem, i ono što je ključno u svemu tome je da ne treba preterati.
Odličan primer si postavio. | |
|
fetus Moderator
Broj postova : 769 Na forumu od : 14.01.2010 Godine : 50 Lokacija : novi sad
| Naslov: Re: obrada fotografija pre postavljanja 4/11/2010, 23:23 | |
| ima ovog dosta na youtube, meni se ovaj svideo,mada nije samo o levelsima.koga zanima nek pogleda.na 1:10 minuta pocinje da radi sa levelsima.
https://www.youtube.com/watch?v=cfajiToqJXM&feature=related | |
|
Mladen FS aktivan član
Broj postova : 36 Na forumu od : 20.09.2010 Godine : 46 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: obrada fotografija pre postavljanja 5/11/2010, 04:42 | |
| Slazem se. Skoro da je nemoguce u svakodnevnom zivotu videti komercijalnu fotku, a da nije obradjivana. Pocnimo od dnevne stampe.
Zaista sam retko bio zadovoljan fotografijom koju sam uslikao. A PS i Lr (ne obavezno tim redom) mi nekako dodju kao must do nakon prebacivanja fotografija na HDD. Mada ne treba favorizovati jednog proizvodjaca software-a. Ima ih jos kvalitetnih, jednostavnijih.
Edit> Skoro sam retusirao neke stare fotke...izblajhane, skenirane. Lab mod u Ps-u me odusevio. | |
|
Ljuba Moderator
Broj postova : 581 Na forumu od : 07.02.2010 Lokacija : Beograd
| Naslov: Re: obrada fotografija pre postavljanja 18/12/2011, 22:12 | |
| Poslednji post premešten u novu temu
http://www.fotosrbijaforum.com/t1207-cime-raditi-stock-fotografiju#6666
| |
|
Sponsored content
| Naslov: Re: obrada fotografija pre postavljanja | |
| |
|