Foto Srbija forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PrijemLatest imagesRegistruj sePristupi

M42 - kako to gordo zvuči

Ići dole 
+9
nemanja.mirkovic
pavlaka
Mladen
fetus
bdjole
dusanmj
Asteriks
begbie86
dghagi
13 posters
Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
AutorPoruka
dghagi
Moderator
dghagi

Broj postova : 102
Na forumu od : 15.01.2010
Godine : 42

M42 - kako to gordo zvuči Empty
PočaljiNaslov: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime4/2/2010, 04:48

Kao što i sam naziv teme kaže, M42 univerzalni navoj objektiva (nazivan i Pentax ili Praktica navoj) datira iz davne 1949. U šest decenija dugoj istoriji mnogi su se oprobali u konstrukciji ovih objektiva: Zeiss Contax, Pentacon, Asahi Pentax, Yashica, Cosina, KMZ i tako redom. Ovi objektivi su bili jako popularni šezdesetih i sedamdesetih godina sve do pojave automatike kada interesovanje opada a onda naglo raste sa popularizacijom DSLR aparata i pre svega dostupnošću istih. Kod nas se neki od ovih objektiva mogu naći bukvalno za džabe kad neko reši da pobaca višak stvari a među njima i stare, dobre, teške Zenit foto-aparate... Kao što već možete da zaključite ovde počinje moja sentimentalna naklonjenost ka ruskim objektivima sa univerzalnim navojem. Na mnogim mestima na netu ćete naići na razne komentare povodom ovim objektiva, ali jedno je sigurno: krase ih dobre do vrhunske optičke performanse, lako mogu da se prilagode na sisteme Canon, Pentax, Sony, Olympus, Micro 4/3, Sigma; Jeftini su i ako hoćete, neki od njih su sexy:) A moja kolekcija je sledeća:

Asahi super Takumar 28mm f/3.5
Chinon Auto 35mm f/2.8
Гелиос (Helios) 77M 50mm f1.8
Industar 60L/Z 50mm f/2.8
Industar 50-2 50mm f/3.5
Helios 44-2 58mm f/2
Helios 44M-4 58mm f/2
Helios 40-2 85mm f/1.5
Jupiter 37A 135mm f/3.5
Tair 3S 300mm f/4.5

Da, sad sam se setio da neki i nisu baš jeftini ali to je posledica masovnije pojave DSLR...
Mišljenje?
bounce
Nazad na vrh Ići dole
http://dejanovicgallery.com
begbie86
Admin
begbie86

Broj postova : 714
Na forumu od : 14.01.2010
Godine : 38

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime4/2/2010, 05:14

I ja već dugo razmišljam da nađem adapter za moj 30D, i da pazarim neke od tih objektiva... Imaš li adapter, i ako ga imaš, gde si ga kupio i koliko platio?
Nazad na vrh Ići dole
http://www.jovangojkovic.tk/
dghagi
Moderator
dghagi

Broj postova : 102
Na forumu od : 15.01.2010

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime4/2/2010, 05:26

Koristim Pentax K adapter, jedan mi je doneo drug iz USA $30 a drugi sam slučajno našao na buvljaku u Nišu za 1000 din. Za EOS može da se nađe na netu za desetak evra. Kod nas traže preko 60 evra za navodno AF confirm adapter; pitanje kako to radi a i skupo je! Takođe imam i za Nikon, Hama sa dodatnim sočivom za koje svi kažu da utiče loše na kvalitet slike... nisam primetio confused A bez tog dodatnog stakla objektivi postaju macro tj. ne izoštravaju na beskonačno već negde od 1.5m do 7-8m, što je super za portret.
Nazad na vrh Ići dole
http://dejanovicgallery.com
begbie86
Admin
begbie86

Broj postova : 714
Godine : 38

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime4/2/2010, 07:09

Drug ide u SAD na leto, pa ću njega onda da uhapsim da mi uzme tamo... Smile I onako mi nije hitno, a ne bacaju mi se pare bzvz.

Hvala na informaciji!
Nazad na vrh Ići dole
http://www.jovangojkovic.tk/
Asteriks
FS član
Asteriks

Broj postova : 24
Na forumu od : 08.02.2010
Godine : 48

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime9/2/2010, 12:47

begbie86 ::
Drug ide u SAD na leto, pa ću njega onda da uhapsim da mi uzme tamo... Smile I onako mi nije hitno, a ne bacaju mi se pare bzvz.

Hvala na informaciji!

Mozesh da naruchish preko amazona za 4.5 funte to je oko 6 evra plus dostava. Evo ti link Smile

http://www.amazon.co.uk/pentax-Zeiss-Praktica-Mamiya-adapter/dp/B001CX1HZ6/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1265759069&sr=8-1
Nazad na vrh Ići dole
http://www.flickr.com/photos/waronion/
dusanmj
FS član

Broj postova : 9
Na forumu od : 11.04.2010

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime11/4/2010, 17:43

Gospodo i kolege,

Ja imam poprilicnu kolekciju objektiva razlicitih ziznih daljina i razlicitih proizvodjaca (vrhunskih - naravno) kao i nekoliko analognih fotoaparata pa ako neko zeli, ja bih rado ustupio ponesto uz odredjenu nadoknadu. Sva mi je oprema u odlicnom stanju. Pa - javite se! A zainteresovan sam za neku vrednu literaturu koja se bavi postavkom svetla...
Nazad na vrh Ići dole
bdjole
FS član

Broj postova : 2
Na forumu od : 24.09.2010

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime24/9/2010, 09:35

vecinu adaptera mozete naci u MONETU u Beogradu,
pogledajte sait
http://www.moneta.rs/
Nazad na vrh Ići dole
fetus
Moderator
fetus

Broj postova : 769
Godine : 50

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime24/9/2010, 22:22

dusanmj ::
Gospodo i kolege,

Ja imam poprilicnu kolekciju objektiva razlicitih ziznih daljina i razlicitih proizvodjaca (vrhunskih - naravno) kao i nekoliko analognih fotoaparata pa ako neko zeli, ja bih rado ustupio ponesto uz odredjenu nadoknadu. Sva mi je oprema u odlicnom stanju. Pa - javite se! A zainteresovan sam za neku vrednu literaturu koja se bavi postavkom svetla...

mene zanima sta imas od nikona preko 200mm.ne kazem da cu uzeti,ali me zanima.
Nazad na vrh Ići dole
Mladen
FS aktivan član
Mladen

Broj postova : 36
Na forumu od : 20.09.2010
Godine : 46

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime25/9/2010, 01:34

dusanmj ::
Gospodo i kolege,

Ja imam poprilicnu kolekciju objektiva razlicitih ziznih daljina i razlicitih proizvodjaca

Daj ti to nama napismeno ovde. Mozda i ima zainteresovanih What a Face
Nazad na vrh Ići dole
http://mladenkesic.wordpress.com
pavlaka
FS član
pavlaka

Broj postova : 24
Na forumu od : 22.09.2010
Godine : 44

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime25/9/2010, 03:47

ja sam jako zainteresovan!

m42 objektivi i tela naravno
Nazad na vrh Ići dole
nemanja.mirkovic
FS veteran
nemanja.mirkovic

Broj postova : 321
Na forumu od : 29.08.2010

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime30/11/2010, 01:06

@dusan :
Ako ima FD objektiva, jesam zainteresovan.
Mozda i tela...
Nazad na vrh Ići dole
Vlada_zvs
FS aktivan član
Vlada_zvs

Broj postova : 35
Na forumu od : 26.11.2010
Godine : 31

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime5/12/2010, 06:44

Kupio sam danas na berzi jupiter-8 50mm 2,0. I naravno treba mi e42-eos adapter.

Interesuje me da li ako kupim adapter sa socivom dobijam losiji kvalitet slike? Posto nebih bas da gubim izostravanje na beskonacno. Ali ako to socivo i malo daje losiji kvalitet slike,reskiracu izostravanje na beskonacno i dati manje para za najobicniji adapter.

Dakle, da li da uzmem sa potvrdom fokusa, onaj sa optikom ili najobicniji adapter?

Unapred hvala na odgovoru.

Pozdrav.
Nazad na vrh Ići dole
Ljuba
Moderator
Ljuba

Broj postova : 581
Na forumu od : 07.02.2010

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime5/12/2010, 19:11

Vlada_zvs ::
Kupio sam danas na berzi jupiter-8 50mm 2,0. I naravno treba mi e42-eos adapter.

Interesuje me da li ako kupim adapter sa socivom dobijam losiji kvalitet slike? Posto nebih bas da gubim izostravanje na beskonacno. Ali ako to socivo i malo daje losiji kvalitet slike,reskiracu izostravanje na beskonacno i dati manje para za najobicniji adapter.

Dakle, da li da uzmem sa potvrdom fokusa, onaj sa optikom ili najobicniji adapter?

Unapred hvala na odgovoru.

Pozdrav.

Nisam video taj adapter sa sočivom za M42. Stavi neki link ako nađeš.

Kada je potrebno sočivo? Kada je registraciona distanca, tj. razmak između zadnjeg stakla i fotoosetlivog elementa, manji od predviđenog za aparat. Tada objektiv mora da se odmakne, a samim tim je potrebno dodati sočivo da bi mogla da se pogodi žižna daljina. Na M42-EOS ovaj problem ne bi trebalo da postoji jer je M42 45.46mm, a EOS 44mm. Adapter je napravljen tako da objektiv upadne u njega koliko je potrebno, odstupanja su nebitna. Ionako na beskonačnom ne možeš precizno da izoštriš.
Potvrda fokusa je, takođe, nebitna jer, u svakom slučaju, sve radiš manuelno, na oko. Znači, ili vidiš da je oštro ili ne vidiš...

Poslednji izmenio Ljuba dana 4/1/2011, 19:56, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh Ići dole
Vlada_zvs
FS aktivan član
Vlada_zvs

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime6/12/2010, 03:25

Adaptere sa dodatnim socivima nisam nigde video da se prodaju. Procitao sam da postoje u trcoj poruci ove teme pa sam hteo da cujem jos necije misljenje da li lose uticu na kvalitet slike.

Hvala na informacijama.

Odlucio sam se za obican metalni prsten,stize za koji dan pa cu da javim utiske.
Nazad na vrh Ići dole
Dragan
Moderator
Dragan

Broj postova : 161
Na forumu od : 25.01.2010

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime6/12/2010, 11:11

Ljuba ::

Kada je potrebno sočivo? Kada je razmak između zadnjeg stakla i fotoosetlivog elementa manji od predviđenog za aparat. Tada objektiv mora da se odmakne, a samim tim je potrebno dodati sočivo da bi mogla da se pogodi žižna daljina.

da li ja pogresno shvatam, ili je u stvari suprotan slucaj? Tj, objektiv treba da se primakne, a to je fizicki nemoguce, pa se fokus gadja socivom.

Razlicitom fizickom velicinom (duznom tj dubinom) adaptera se objektiv uvek moze odaljiti od filma ili senzora, ali se pribliziti ne moze nikako neko koliko naseda glat na bajonet tela.

Zar ne?
Nazad na vrh Ići dole
Dragan
Moderator
Dragan

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime6/12/2010, 11:21

primer:

Camera Mount LTF (mm)

Leica R bayonet 47.00 mm

Leica M bayonet 27.80 mm

R objektiv moze na M telo (uz adapter duzine 47-27.8 mm),

M objektiv ne moze na R telo (morao bi da se gurne unutar tela)
Nazad na vrh Ići dole
Ljuba
Moderator
Ljuba

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime6/12/2010, 11:23

Dragan ::
da li ja pogresno shvatam, ili je u stvari suprotan slucaj? Tj, objektiv treba da se primakne, a to je fizicki nemoguce, pa se fokus gadja socivom.

Razlicitom fizickom velicinom (duznom tj dubinom) adaptera se objektiv uvek moze odaljiti od filma ili senzora, ali se pribliziti ne moze nikako neko koliko naseda glat na bajonet tela.

Zar ne?

Da ne komplikujem, aparat je taj koji diktira potrebni razmak. Ako je potrebno da objektiv bude bliže, a iz nekog razloga to nije moguće, adapterom se odmiče i stavlja se međustaklo koje reguliše žižnu daljinu.
Između ostalog, problem predstavlja i zavesica koja ima određenu dužinu, tj. hod. Da bi bilo mesta da ona prođe, a da ne udari u staklo, objektiv treba odmaći. Samim tim se još više povećava razmak, pa je nemoguće postići potrebnu žižnu daljinu bez odgovarajućeg, dodatnog sočiva.
Adaptacija drugih objektiva, pogotovo M42, na EOS tela je jednostavna jer je EOS bajonet prilično širok.
Nazad na vrh Ići dole
Dragan
Moderator
Dragan

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime7/12/2010, 00:40

slobodno zakomplikuj ako skroz vladas temom

ja slabo mogu da nadjem nesto jasno na netu, a nisam stoposto siguran u svoju teoriju, pa pitam.

Citat :
If the adapted lens is too far way from the film plane, the lens will be good for close-ups only. For instance, Canon SLRs (both manual focus and AF) have comparatively thin bodies. As a result, they are quite adaptable to use lenses from thicker SLR bodies, such as Pentax, Nikon, Leica, or Exakta, with no glass elements in the adapter to degrade lens performance. The reverse is not true.
izvor: http://www.cameraquest.com/adaptslr.htm

kontam li ja ovo dobro? Kada je fokus objektiva duzi od onoga sto telo trazi - adapter je bez sociva. Tj, adapter samo fizicki odmice objektiv na fokusnu duzinu objektiva.

Socivo se koristi samo kad je potrebno da objektiv "udje u telo"? Sto je jelte.. Fizicki nemoguce.

Primer: ja sam probao Leica M (27.8 mm LTF) objektiv na svom Nikonu (kome je LTF 46.5). Dakle - objektiv bi morao da udje u telo (nemoguce). Kada se prinese uz f mount, M objektiv fokusira na senzor pri udaljenostima 10-15 cm i nista vise. Na trzistu ne postoje nikakvi M lens to F mount adapteri. Bili oni sa socivom ili bez.
Nazad na vrh Ići dole
Ljuba
Moderator
Ljuba

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime7/12/2010, 00:52

Dragan ::
kontam li ja ovo dobro? Kada je fokus objektiva duzi od onoga sto telo trazi - adapter je bez sociva. Tj, adapter samo fizicki odmice objektiv na fokusnu duzinu objektiva.

Socivo se koristi samo kad je potrebno da objektiv "udje u telo"? Sto je jelte.. Fizicki nemoguce.

Da, tako je.
Nazad na vrh Ići dole
Dragan
Moderator
Dragan

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime7/12/2010, 01:40

Kvarni Nikon, i jos kvarnija Lajka Smile

oh well.. Sve sto mi treba je Lajka R objektiv Smile
Nazad na vrh Ići dole
Vlada_zvs
FS aktivan član
Vlada_zvs

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime8/12/2010, 10:58

Moj Pentacon 1,8/50 sa adapterom bez fokusa bez ikakvih problema ostri na beskonacno. Cak sta vise,lakse mi je da slikam na beskonacno nego da pomeram fokus stalno...

E sad,da nebi otvarao novu temu,postavicu pitanje ovde...

Imam i Jupiter-8 2/50 sa blendom od 12 listica (verovatno zakrivljenih..). I njegov navoj je jako malo uzi od M42. Posto mi se ne kupuje jos jedan adapter(+ ne znam koji) prodao bih taj objektiv. Ja sam ga platio 15e,prodao bi ga za iste pare,i castio bi postarinu.. Pa eto ako ima neko zainteresovan,neka se javi na pp.

Pozz.
Nazad na vrh Ići dole
zzz
FS član

Broj postova : 12
Godine : 50

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime9/12/2010, 05:37

Moj Pentacon 1,8/50 sa adapterom bez fokusa bez ikakvih problema ostri na beskonacno. Cak sta vise,lakse mi je da slikam na beskonacno nego da pomeram fokus stalno...

E sad,da nebi otvarao novu temu,postavicu pitanje ovde...

Imam i Jupiter-8 2/50 sa blendom od 12 listica (verovatno zakrivljenih..). I njegov navoj je jako malo uzi od M42. Posto mi se ne kupuje jos jedan adapter(+ ne znam koji) prodao bih taj objektiv. Ja sam ga platio 15e,prodao bi ga za iste pare,i castio bi postarinu.. Pa eto ako ima neko zainteresovan,neka se javi na pp.

Pozz.

Jupiter 8 je navoj M39, ali nije problem samo do navoja, cak i ako nabavis adapter, sa njim ces moci da fokusiras samo na udaljenosti od 10, 15cm, tj. nije bas upotrebljiv na dslr-ovima, osim za neki macro i sl.
Nazad na vrh Ići dole
Vlada_zvs
FS aktivan član
Vlada_zvs

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime9/12/2010, 08:54

Onda mu ne gine ostava dok ne nadjem kupca. No u svakom slucaju hvala na odgovoru.
Nazad na vrh Ići dole
Ljuba
Moderator
Ljuba

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime9/12/2010, 09:00

Onda mu ne gine ostava dok ne nadjem kupca. No u svakom slucaju hvala na odgovoru.

Ima na foto-berzi lik koji kupuje M39

http://www.foto-berza.com/ad17434.htm
Nazad na vrh Ići dole
Ljuba
Moderator
Ljuba

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime9/12/2010, 09:14

A ovo je druga opcija

http://www.moneta.rs/?id=62&grlo=Canon&pid=159&t=t60&tveza=u14_srl&engine=vukovac
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

PočaljiNaslov: Re: M42 - kako to gordo zvuči   M42 - kako to gordo zvuči I_icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

M42 - kako to gordo zvuči
Nazad na vrh 
Strana 1 od 2Idi na stranu : 1, 2  Sledeći
 Similar topics
-
» Kako ste saznali za FS forum?
» Stari blicevi. Šta i kako?
» Kako "docrtati" fotografiju
» KAKO DA POSTAVIM SLIKU?
» samo da vidim kako funkcionise

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu